A hardballing az a randitrend, amire mindig is vártunk

A hardballing módszer nem csupán 2022, de a szakértők véleménye szerint a valaha létezett legpozitívabb randitrendnek számít, amire valljuk be, szükség is van, hiszen a randizás szabályai - az írottak és az íratlanok egyaránt - folyamatosan változnak. Sokak tapasztalata szerint a legnyomasztóbb az egészben az, amikor nem tudják, hányadán állnak aktuális jelöltjükkel, emiatt úgy érzik, hogy a kormány helyett mindössze az anyósülésen kapnak helyet szerelmi életük koordinálásánál.

A hardballing azonban véget vethet ennek, és visszaadja a kezünkbe az irányítást úgy, hogy közben nyitottak és őszinték maradhatunk randipartnerünkkel. De mi is pontosan ez a módszer, és hogy lehetünk profik benne? Randitanácsadók tippjei következnek.

Mi az a hardballing?

A hardballing lényegében azt jelenti, hogy a saját szerelmi életünk főnökei vagyunk, vagyis abból a szemléletből idul kihogy nincs vesztegetni való időnk olyan emberekre, akikben nincs meg, amit keresünk. Így gyors és nehéz döntéseket hozunk. Logan Ury, a Hinge kapcsolattudományi igazgatója így fogalmaz: „A hardballing egy új randevúzási fogalom, ami azt jelenti, hogy valaki világosan kifejezi elvárásait egy kapcsolatról, akár komoly, hosszú távú partnerséget, akár alkalmi elhajlást szeretne.” Mint egy főnök, egyenesen a lényegre térünk, és pontosan megmondjuk, mit keresünk, legyen az akár komoly, akár komolytalan dolog. Hiszen ha kiteregetjük lapjainkat, akkor gyorsan eldönthetjük, hogy egy csónakban evezünk-e potenciális jelöltünkkel. Röviden-tömören, a hardballing kíméletlen őszinteséget jelent, amikor is kertelés nélkül kimondjuk a vágyainkat, igényeinket ahelyett, hogy játszadozással vesztegetnénk az időnket.

Hardballing A Randizasban
A hardballing randitrend lényege a kíméletlen őszinteség (Fotó: Shutterstock/Puzzlepix)

Hogyan legyünk hardballerek?

Mindenekelőtt találjuk ki, mit várunk egy kapcsolattól. Fejtsük meg saját szándékainkat, és gondoljuk át, mit szeretnénk – javasolja Ury. A következő fontos lépés a kommunikáció. Az őszinte és nyílt kommunikáció elengedhetetlen minden tartós kapcsolatban, de különösen a potenciális romantikus kapcsolatban. Természetesen itt is vékony a mezsgye a módszer jó és rossz alkalmazása között. Susan Trombetti, az Exclusive Matchmaking vezérigazgatója szerint minden azon múlik, hogy tálaljuk mondanivalónkat, vagyis, hogy normálisan lekommunikáljuk a vágyainkat, vagy durva, követelőző hangnemet ütünk meg a másikkal szemben. „A hardballing nem az események felgyorsítására való, hogy mihamarabb megkapjuk a remélt válaszokat” – mondja Trombetti. Emellett az javasolja, hogy eleinte randizzunk több emberrel is, hogy biztosak legyünk abban, hogy választottunk azt kínálja, amit mi keresünk. „Legyenek opcióink; ne csupán egyetlen személyre koncentráljunk, és vetítsük ki rá vágyainkat.” Amennyiben randiappot használunk, állítsuk be a profilunkon, hogy éppen milyen fajta kapcsolatot keresünk,mert így remélhetőleg tényleg a hozzánk hasonló dolgokat kereső embereket vonzhatjuk be.

A hardballing előnyei

Normál körülmények között a hardballing nagyszerű módszer, mert segíthet elkerülni például azt, hogy egy „sok stresszel és bizonytalansággal járó látszatkapcsolatba sodródjunk, mivel arra ösztönöz, hogy már az első randik során tisztázzuk, hogy pontosan mit is akarunk a másiktól, milyen kapcsolatra vágyunk, tehát azt is elmondjuk, ha tartós viszonyt szeretnénk, de azt is, ha csak egyéjszakás kalandot vagy alkalmi szexpartner keresünk” – magyarázza Ury. Mivel egyre több ember megkapja a koronavírus elleni oltását, és a személyes randevúzás ismét visszatér a gyakorlatba, Ury és csapata elvégzett egy több, mint 12 ezer fős kísérletet, amelyből minden harmadik személynél (az alanyok 34 százalékánál) kiderült, hogy az elmúlt évben beleestek egy látszatkapcsolatba, pedig 75 százalékuk valójában tartós kapcsolatot keresett. „A látszatkapcsolatok elkerülésének legjobb módja, ha a kezdetektől fogva világosan és őszintén beszélsz arról, hogy mit keresel. Ne akarj hat hónapig randevúzni valakivel, csak azért, hogy megtudd, nem egy irányba tartotok” – mondja Ury. Nyíltnak és őszintének – más néven hardballernek– lenni annyit tesz, hogy kiküszöbölhetjük a randevúzással járó találgatásokat. „A hardballing vonzza azokat az embereket, akiknek hozzád hasonló elképzeléseik vannak a párkapcsolatról, és elriasztja azokat, akik nem keresnek semmi komolyat” – magyarázza.

Vannak esetleg hátrányai is?

Bármilyen klassznak is hangzik, Trombetti szerint azonban árnyoldalai is vannak a hardballingnak: bizonyos helyzetekben az önszabotázshoz hasonló hatása lehet, ürügyet szolgáltatva arra, hogy visszautasítsunk jelentkezőket még azelőtt, hogy esélyt adtunk volna nekik. „Felszabadító a tudat, hogy te irányítod a sorsodat, és minden a te kezedben van, de ez rossz irányt is vehet” – mondja Trombetti. Ezenkívül arra figyelmeztet, hogy miután elmondtuk randipartnerünknek, hogy milyen kapcsolatot keresünk, egyesek ezt kihasználva azt felelhetik, amit hallani akarunk – ezért fontos, hogy lehetőséget adjunk az adott személynek a bizonyításra. „A tettek beszédesebbek a szavaknál, és ez az, ami igazán számít” – teszi hozzá Trombetti. Amennyiben pedig mi találkozunk egy hardballer személlyel, Ury és Trombetti is azt javasolja, hogy hallgassuk meg őket és tartsuk tiszteletben, amit mondanak – majd döntsük el, hogy a vágyaik összhangban vannak-e a miénkkel.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

Így épít a nemet mondás művészete – 3. rész