Császármetszést erőltető férfiak: te bevállalnád a párod kedvéért?

Sok kismama gondolkozik azon, hogy vajon a hüvelyi szülés vagy a császármetszés jelenti-e a jobb, biztonságosabb opciót. Ami bizonyos, hogy a terhesség és a szülés változást idéz elő a női testben, mindez pedig kihat a szexuális életre is. Szülés után azonban nem csupán a testnek kell regenerálódnia, ez az időszak lelkileg is elég megterhelő, így párkapcsolati gondok is jelentkezhetnek.

Számtalan rémtörténet kering arról, hogy a fent leírtak szélsőséges esetben válással végződnek, melynek leggyakoribb okaként az egyre ritkuló, vagy a szülés után megváltozott szexuális együttléteket említik. Bár túl sok kutatás mostanáig nem készült arról, hogy vajon mennyire változtatja meg a természetes szülés a szexuális életet hosszabb távon, arról viszont igen, hogy a fizikai regenerálódás ideje alatt a nők 83 százaléka tapasztalt valamilyen szexuális problémát, amelyek jellemzően a szülés utáni negyedik hónapban megszűnnek. (Átlagosan ennyi idő szükséges a meglazult izmok regenerálódásához.) Az általános közvélekedés ezzel szemben mégis az, hogy a természetes szüléssel ellentétben a császármetszés nincs hatással a szexuális életre.

Császármetszés vs. természetes szülés

Olyannyira, hogy közelmúltban egy várandós nő meg is osztotta az ezzel kapcsolatos negatív tapasztalatait a Redditen. Pontosabban azt, mennyire lesokkolta őt egykori párjának heves tiltakozása, amikor a természetes szülés szóba került. Az elkatiuskas álnéven publikáló kismama először azt hitte, a férfi csak viccel, de nem. “Határozottan kijelentette, hogy az utolsó dolog, amit akar, hogy a szülésre rámenjen a szexuális életünk, csak mert már nem leszek soha többet olyan szűk, mint amilyen most vagyok. Majd hosszú monológba kezdett arról, hogy egy jól működő párkapcsolat bizony áldozatokkal jár” – írja a Daily Mail. A nő végül törölte a bejegyzést, csakhogy addigra rengeteg felháborodott Reddit-felhasználó kifejtette véleményét a császármetszést erőltető férfiról, néhányan pedig megosztották saját történetüket is. Ezekből szemezgettünk párat, illetve kicsit átírtuk a káromkodások kiküszöbölése miatt:

„Hidd el, sokkal jobb lesz neked nélküle. Én annak idején természetes úton szültem, az exférjem pedig megkérte az orvost, hogy tegyen be egy extra öltést, amikor összevarrtak. A doki férfi volt, és természetesen eleget tett a kérésnek. Ezek után pokoli fájdalmaim voltak az együttléteknél, és mindez csak a második szülésem után szűnt meg, amikor női orvoshoz kerültem.”

“Érdekes elgondolás. Szerintem nem császármetszés kell ide, inkább nagyobbítsák meg a szerszámát, hiszen manapság már ez is megoldható.”

„Te jó ég! Azért kitenné a párját egy súlyos műtétnek, mert TALÁN nem lesz ugyanolyan a szex, mint előtte? Nagyon jól tetted, hogy kiadtad az útját!”

„A férjem eddig nem panaszkodott, pedig mindhárom gyerekünk természetesen úton született.”

„Talán inkább az orvos döntsön erről, a pali meg használhatná a józan eszét.”

Miben más a császármetszés és a természetes szülés?

A hüvelyi szülés a természetes módja a kisbaba világrajövetelének. A kismamák többsége ezt az utat választja – vagy legalábbis így tervezi. Hüvelyi, vagyis természetes szülés esetén (ideális esetben) rövidebb a kórházban töltött lábadozási idő és a felépülés is gyorsabb, mint császármetszés után, valamint nem maradnak utána hasi hegek, vágások, illetve a beavatkozás sebészileg kevésbé invazív. Ezek miatt kisebb az esélye például a szülés közben fellépő komplikációknak.

Hüvelyi úton szülés esetén a babának, illetve a az édesanya testének egyaránt van ideje természetes módon felkészülni a születés folyamatára. Ahogy a csecsemő átjut a hüvelynyíláson, a magzatvíz kiürül a tüdejéből, plusz a szülőcsatornán áthaladva olyan védő hatású baktériumok kerülnek a szervezetébe, amelyek emésztőrendszerében elszaporodva erősítik az immunrendszerét.

Termeszetes Szules
Sok mindenben különbözik a császármetszés és a természetes szülés (Fotó: Shutterstock/Puzzlepix)

A természetes úton történő szüléssel kapcsolatban ugyanakkor fontos tudni, hogy a folyamat sikeressége egyrészt a megfelelő időzítésen múlik, másrészt azon, hogy mennyire áll rá készen a test. Ezért sem lehet úgymond “időzíteni”. A szülés napjához közeledve a kismamán egyre erősebb stressz, szorongás lehet úrrá a fájdalomtól való félelem miatt, és bizonyos esetekben az ilyen módon szülő nőknél megnő a vizeletvisszatartási problémák kialakulásának esélye is. Szintén probléma lehet, hogy trauma éri a magzatot, miközben áthalad a szülőcsatornán – ha pedig ez nem megfelelő sebességgel történik, fogó használatára is szükség lehet a szülésnél.

Császármetszés esetén a szülés során az orvos vágást ejt a hasfalon és a méhfalon, majd műtéti úton segíti világra a csecsemőt. Ez egy tervezhető folyamat, éppen ezért általában napra pontosan megadható, hogy mikor történik a szülés. Ez a fajta kiszámíthatóság abból a szempontból előnyösebb a kismamának, hogy csökkenhet a szülést megelőző stressz és szorongás, akárcsak az utólagos vizeletvisszatartási problémák kialakulásának esélye is. Mindemellett kevésbé valószínű, hogy a babát valamilyen trauma éri, miközben áthalad a szülőcsatornán, és a fogóhasználat szükségességének esélye is minimálisra csökken. Ugyanakkor mivel ez egy műtéti eljárás, megvannak a maga kockázatai, különösen, ha az időpontot nem sikerült megfelelőn megtervezni.

Bármelyik szülési módot preferáljuk is, a végső döntést az orvosnak kell meghoznia, hiszen minden női szervezet és minden terhesség más. A legfontosabb szempont a módszer kiválasztásánál, hogy melyik a lehető legegészségesebb és legkevesebb kockázattal járó mind a baba, mind az anyuka számára.

Szex szülés után

Ami a szexuális együttlétet illeti, a szakemberek a császár utáni hat hétben ugyanolyan óvatosságra intenek, mint a természetes szülés után. A Healthline magazin által megkérdezett orvosok külön kiemelik, hogy a természetes szülés utáni regenerálódás alapvetően gyorsabb, hiszen a császármetszés egy nagyon komoly hasi műtét, amelynek a lábadozási ideje több hét. Azt viszont cáfolják, hogy szülés után – legyen az hüvelyi vagy császár – nem lehet kielégítő az örömszerzés. Ahogy fogalmaznak, a szex nem rossz lesz, csak más, ezért tippeket is adnak arra vonatkozóan, hogyan tehetjük jobbá.

Ne akarjunk mindent egyszerre: az előírt lábadozási idő lejártával nem szabad rögtön ajtóstól rontani a házba, nehogy a szervezetet sokként érje a közösülés. A szakértők szerint kezdetben érdemes finoman újra egymásra hangolódni, például egy érzéki masszázzsal.

Nyújtsuk hosszúra az előjátékot: a hüvelyszárazság szintén nem múlik el egyik pillanatról a másikra, a folyamatra azonban rásegíthetünk az előjáték hosszúra nyújtásával, maszturbációval, vagy más izgató tevékenységgel még a behatolás előtt. Alkalmanként pedig akár síkosítót is bevethetünk a szexuális gyönyör fokozásához.

A Kegel-gyakorlat is sokat segíthet

A Kegel-gyakorlat is sokat segíthet: a Kegel-gyakorlat célja az elgyengült, túlnyúlt medencefenéki izmok megerősítése, és így stabilabb támasz nyújtása a húgyhólyagnak, a méhnek, a hüvelynek és a végbélnek. A Kegel-gyakorlat könnyen elsajátítható, egyszerűen képzeljük el azt a helyzetet, amikor pisilés közben egy pillanatra megállunk és visszatartjuk a vizeletet. Ez a mozdulat, gyakorlat az, mellyel hatékonyan erősíthetjük a medencefenék izmait. Fontos, hogy anélkül végezzük el, hogy a hasat behúznánk, a combjainkat összeszorítanánk, megfeszítenénk a fenék izmait vagy visszatartanánk a lélegzetünket.

Kommunikáció, kommunikáció, kommunikáció: a szülés utáni szex akkor lehet igazán élvezetes, ha a nők őszintén elmondják párjuknak, hogy mi változott, mi az, ami most jól esik nekik, mi az, ami nem. Utóbbi pedig figyelmesen meghallgatja, majd megpróbál együttműködni.

Szakítsunk időt az intim együttlétre: spontánnak lenni egy újszülöttel az otthonunkban nem egyszerű, mégis érdemes rendszeresen beütemezni a szexuális együttlétet, hiszen az egyrészt oldja a szorongást úgy a férfiakban, mint a nőkben, másrészt közelebb hozza egymáshoz az újdonsült szülőket.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

Hihetetlen! Megszületett Nick Jonas és Priyanka Chopra első közös gyermeke