Ez a „barátság extrákkal” viszony 6 aranyszabálya a tudomány szerint

2022. 04. 10.

A szex csak kiegészítője a „barátság extrákkal” viszonynak, és pont emiatt nehéz érzelmileg távol maradni a másiktól. Egy új kutatás szerint azonban lehetséges.

A „barátság extrákkal” az alkalmi kapcsolatok egyik fajtája, ami több az egyéjszakás kalandnál, a tinderes rapid randiknál, de a kizárólag szexről szóló alkalmi kapcsolatoktól is eltér, mivel a felek szeretnek időt tölteni egymással, van kölcsönös érdeklődésük, és összeköti őket valamiféle kapcsolat. A szex csupán kiegészítő eleme a viszonynak, és pont ettől nehéz érzelmileg távol maradni. Egy új kutatás szerint azonban lehetséges, ha időben felállítjuk a szabályokat.

A kísérlet az Archives of Sexual Behavior szaklapban jelent meg, és 109 egyetemista részvételével készült: a diákoknak arra a kérdésre kellett válaszolniuk, miszerint állítanak-e szabályokat a „barátság extrákkal” viszonyaikban. Kiderült, hogy a válaszadók nyolcvan százaléka nyíltan kommunikál ezekről partnerével, a szabályok azonban látványosan eltérőek voltak, és jól kirajzolódott belőlük az, hogy ki hogy kezeli az alkalmi kapcsolatokat. Hat általános szabályt azonban mégis sikerült megfogalmazniuk a kutatóknak. Ezekről lesz szó a továbbiakban.

Amiről mindenképp beszélni kellene egy „barátság extrákkal” viszonyban

Legyünk őszinték

A nyílt és őszinte kommunikáció az alkalmi kapcsolatok legfontosabb szabálya. Vagyis már az elején mondjuk el partnerünknek például azt, hogy nem táplálunk iránta romantikus érzelmeket. Ha nyílt lapokkal játszunk az elvárásainkat és az érzelmeinket illetően, akkor kevésbé valószínű, hogy valamelyikünk esetleg többet képzel a viszonyba. Ám ha másokkal is szeretnénk intim kapcsolatba kerülni, akkor erről tájékoztassuk őt. Ha pedig az a szándékunk, hogy kötöttségek nélkül hancúrozzunk, akkor ezt tisztázzuk már a kezdetekkor.

Tartózkodjunk a heves érzelemnyilvánítástól

Más szóval, tartsuk magunkban az érzéseinket, mert bizonyos „barátság extrákkal” kapcsolatok megkövetelik ezt. Egyesek például úgy vélik, hogy nem szabad féltékenykedni, és ha mégis azok lennénk, ne beszéljünk róla. A becézgetés sem megengedett az alkalmi viszonyokban, és nem is beszélhetünk közös jövőről sem a partnerrel, sem a barátokkal, vagy bárki mással.

A megcsalás tabu

Annak ellenére, hogy a „barátság extrákkal” nem valódi kapcsolat, a megkérdezettek közül néhányan mégis a monogámia szabályai szerint tartják fenn viszonyukat, és bár nincsenek romantikusan elkötelezve egymás iránt, mégsem aludhatnak másokkal. Az ugyanakkor nem világos, hogy ez a szabály a szexuális úton terjedő fertőzések megelőzését szolgálja-e, a féltékenységhez kapcsolódik, vagy esetleg mindkettő.

Másokkal is létesíthetünk szexuális kapcsolatot

Az előző szabálynak teljesen ellentmondva, a vizsgálatban részt vevők egy része azt mondta, hogy a viszonyuk mellett másokkal is létesíthetnek szexuális kapcsolatot. Ez a kitétel voltaképp összhangban van a „barátság extrákkal” hagyományos felfogásával, amely szerint a kapcsolat alkalmi, így bárkivel lefeküdhetünk, akivel csak akarunk – kötöttségek, következmények nélkül.

Barátság Extrákkal Viszony
A „barátság extrákkal”csak úgy működhet, ha idejében felállítunk bizonyos szabályokat (Fotó: Shutterstock/Puzzlepix)

A szexben is legyenek szabályok

Ez a szabály egyénenként változó, és kontextuális tényezőkhöz kötött. Egyesek például arról számoltak be, hogy csak iszogatás után kap zöld utat a testiség, az egyik fél azonnal lelép szex után, és egy nap nem szabad egynél több személlyel lefeküdni. Az egyéb szabályok közé tartozott még, hogy a partnerek csak orálisan elégíthetik ki egymást, az óvszer használata és az aktus utáni összebújás pedig tilos.

Beszéljünk a kapcsolat jellegéről is

Az utolsó szabály értelmében tisztázni kell, ha a felek mással akarnak randevúzni, ha már elkezdték egy új kapcsolat kialakítását, valamint tisztázni kell a jelenlegi viszony alkalmi jellegét. A megkérdezettek többsége meg akart bizonyosodni arról, hogy egyeznek a szándékaik a kapcsolatukat illetően.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix