Attraktív apatest: miért vonzódnak a nők a pocakosabb pasikhoz?

2021. 05. 12.

A mackósan izmos, de mégsem túl hasas férfiak a legnépszerűbbek a nők körében. De mi a magyarázat? Mitől vált a legvonzóbb alkattá a dadbod, azaz apatest, és egyáltalán miért hívják így?

2015-ben robbant be a köztudatba az apatest szó, akkorra lett pontos kifejezése az emberiségnek arra, amikor egy férfinek a teste… Hm… Milyen is? Igazából még körülírni is nehéz.

Azt nem mondhatjuk, hogy pocakos, hiszen nem az. Nem is túlsúlyos vagy duci. Izmos, de azért nem úgy. Mackós, de nem lottyadtan. Ugye, hogy nem egyszerű kézzel fogható magyarázatot adni, milyen is az az apatest? Nos, épp emiatt kapott saját nevet, ami aztán annyira népszerű lett, hogy megjelenése évében az év szavának választották.

Nem minden apatest, ami erősödik

Akkoriban még nem volt ennyire jellegzetes tényező a bodyshaming, legalábbis nem címkéztük így fel. Még csak hírek jelentek meg arról, hogy egy-egy sztár, például Leonardo DiCaprio “behízott” “mackós lett” vagy “pocakot eresztett”. Aztán, mikor megnéztük a képét, kissé értetlenül álltunk a dolog előtt: nem is kövér, nem elhízott, ott vannak az izmok is, és továbbra is vonzó. Legyen mondjuk apatestű!

Dicaprio apatest
Kép forrása: Youtube

Végülis stimmel. A korábban sokat sportoló, este azért mostanság egy-két sört aktívan szorongató, már csak ünnepnapokon futni járó apukák valóban nincsenek az év minden szakában topon, és tényleg ilyesmivé alakulhat át régebben szuperedzett testük, így tényleg elég találó az apatest kifejezés – vallottuk be.

5-6 évvel később, mikor azonban már Zac Efron is megkapta az apatestű bélyeget, pedig vele egész egyszerűen csak annyi történt, hogy már nem teknőspáncél módon kockás a hasa, és nem lehet minden egyes izomrostját tisztán látni a karján. Lógó pocakot vagy megereszkedett bőrt nagyítóval sem találnánk, csak egy egészségesen izmos, és mondjuk saccra 15 testzsírszázalékkal rendelkező férfitestet. Egy szó mint száz, Zac teste nem dad bod.

Persze, ha ilyen az apatest, akkor azért szívesen lenne bárki Zac Efron nevelt lánya, nem?

zac efron
Zac állítólagos apateste balra, és régi alakja jobbraKép forrása: Youtube

A nők szerint a legvonzóbb testalkat

A Guardian számolt be arról, hogy a Dating.com felmérésében izgalmas eredmény jött ki: az egyedülállók sokkal inkább választanák, sőt, választják is társkeresés során az izmos, kigyúrt pasik helyett az apatestűeket. Nem az elhanyagolt, totál sportmentes, sörhasú férfiakat, hanem, azokat, akin van izom, de azért egy kis fognivaló is – ahogy többen is fogalmaznak.

A Dating.com alelnöke úgy nyilatkozott a fentebb említett Guardian cikkben, hogy a férfiak nagy része büszkén fel is szokta vállalni a randioldalán, hogy dad boddal rendelkezik, és arról is beszélt, hogy a szigorúan kockás hasú pasikat inkább a filmekben kedvelik az emberek, a való életben távolinak, idegennek érzik a nők a folyamatosan fürdőruha modellnek is beillő alakkal rendelkező pasikat. Kényelmesebben viselkednek azok mellett, akiken látszik, hogy nem vetik meg az élvezeteket, és nem túl hiúk.

A kidolgozott test a párkeresésben sokszor nem előny, inkább hátrány, ha férfiak között válogatnak a nők, a kissé puhább pasikat nem azért kedvelik, mert könnyebben elérhetőnek tartják, hanem inkább azért, mert úgy érzik, mellettük nekik sem kell folyamatosan Victoria’s Secret modell alakot fenntartani, ráadásul sok nő szerint odabújni is jobb egy puhább testhez.

Az internetes fórumokon jó néhány férfi felháborodott, és azt mondták, a nők azért választják inkább az apatestű pasikat, amiért a melegítőnadrágot is, azaz, mert így nekik sem kell top formában lenniük mellettük.

Nem néz ki jól, de könnyebb vele az élet, mint egy feszesebbel!

Ezekre a fórumos támadásokra persze nők százezrei reagáltak, és helyre tették a nagy tévedést: nekik nem a kényelem miatt jön be ez az alkat, és fontos leszögezni, hogy az apu alak egyáltalán nem egyenlő a gigantikus sörtartály bendővel vagy folyós, tésztás karokkal. Az utóbbira igaz lenne a “könnyebb így az élet, hiszen én is elhízhatok” felvetés, de persze olyan is van, akinek a kifejezetten túlsúlyos alkat tetszik.

Így hát 2021-ben a közvélemény megmondta a tutit: a hatalmas sörhas továbbra is egészségtelennek hat, az izmok szexik, a kidolgozott test látványos és vonzó, de otthonra a csajok túlnyomó részének még mindig az apatest kell.

Borítókép forrása: Youtube