Miért fogdossa magát a gyerek, és mit tehetsz ilyenkor szülőként?

Hogy miért fogdossa magát a gyerek, arra sok szülő már a kicsi óvodás korában szeretne választ kapni, pedig eleinte valószínűleg azt hitték, hogy erről a témáról elég lesz a gyerek kamaszkorában beszélni.

De hogyan lehet jól lereagálni ezt a helyzetet? Mindenekelőtt jó ha tudjuk, hogy amennyiben fogdossa magát a gyerek, az nem valamiféle fejlődési rendellenesség, épp ellenkezőleg, egy teljesen természetes dolog. Mialatt a kisgyerekek szobatiszták lesznek, apránként nemi szervüket is felfedezik: a pelenka elhagyásával kíváncsiságuk is felébred, és előbb-utóbb rájönnek, hogy önmaguk megérintése kellemes érzés. Meri Wallace családterapeuta szerint szülőként akkor rontjuk el ezt a folyamatot, ha megszégyenítjük és bűntudatot keltünk bennük.

5 dolog, amit megtehetünk, ha észrevesszük, hogy fogdossa magát a gyerek

Amennyiben viszont természetesen viselkedünk, a gyerek sem érzi majd úgy, hogy szorongania kellene a tevékenység miatt. Nagyon fontos, hogy ha esetleg előjön ez a téma a közös beszélgetéseink során, akkor megértéssel és támogatással forduljunk gyerekünkhöz, de semmiképp ne utasítsuk rendre. A családterapeuta alábbi tippjei segítenek, hogy senki se érezze magát kínosan.

Fogdossa Magat A Gyerek 1
Hogy miért fogdossa magát a gyerek, annak többféle oka lehet (Fotó: Shutterstock/Puzzlepix)

Jelöljük ki a határokat

Ha észrevesszük, hogy fogdossa magát a gyerek, mindenekelőtt ismerjük el az érzéseit. Beszélgessünk vele és biztosítsuk őt arról, hogy bár mi is tudjuk, hogy önmagunk megérintése kellemes érzés, ám ezt a tevékenységet (akárcsak a kakilást vagy a pisilést), nem mások előtt végezzük. Idővel meg fogja tanulni, de addig is nagyon fontos, hogy ne kapjon miatta állandóan negatív visszajelzést.

Fő a türelem

A cumizáshoz vagy az ujjszopáshoz hasonlóan a nemi szerv simogatása is szokásként rögzülhet a kisgyerekeknél, emiatt gyakran öntudatlanul történik. Sokszor azért fogdossa magát a gyerek, mert szorongáskeltő helyzetekbe került, és a tevékenységtől várja a megnyugvást, a biztonságérzetet. Pontosan ezért időre van szükségük, mire megtanulják, hogy ezt csak egyedül végezzék.

Figyelemelterelés

Leszidás helyett hatásosabb elterelni a gyerek figyelmét a nemi szerv simogatásáról. Ha a kicsi úgy érzi, valami rosszat csinál, szorongás alakul ki benne, ami tovább fokozhatja a viselkedést. Ezért célszerű egy másik tevékenységre irányítani a figyelmét, például játsszunk vele, vagy olvassunk neki mesét. Sok esetben célravezető a viselkedés figyelmen kívül hagyása, vagy a gyerek más tevékenységekbe való bevonása.

A kiváltó okokra is figyeljünk

A gyerekek gyakran szorongáscsökkentés céljából fogdossák magukat, ezért is fontos szülőként beszélgetnünk velük az érzéseikről. Érdeklődjünk afelől, hogy mi miatt izgul, aggódik vagy dühös, segítsünk neki nevén nevezni ezeket az érzéseket – olykor már ennyitől is jobban érzi magát.

Ne szégyenítsük meg

Ha megdorgáljuk vagy megszégyenítjük gyerekünket, akkor az rögzül benne, hogy a szexuális élvezet, a nemi szervének ingerlése elítélendő dolog, amiért később is hibásnak érezheti magát, problémás párkapcsolatai lehetnek. Ha elfogadjuk, hogy ez egy teljesen természetes viselkedés, és megengedjük neki, hogy bűntudat nélkül, örömként élje meg a kellemes érzéseket, az felnőtt életére is pozitív hatással lesz.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!