Zavar, hogy a gyerek rajong a dinókért? Jó hatással lehet a fejlődésére

Számos gyerek rajong a dinókért, sokszor olyan szinten, ami már megijeszti a szüleit. Csakhogy a kognitív fejlődésüknek jót tesz a dinóőrület.

Alighanem mindannyian ismerünk legalább egy szülőt, akinél a gyerek rajong a dinókért, és több tíz (ha nem száz) őshüllő nevét kívülről fújja. Plusz a legtöbb esetben könnyedén különbséget tesznek a földtörténeti korok között is. Mindez egyszerre lenyűgöző és ijesztő, különösen ha azt vesszük, hogy egy átlagos felnőtt maximum tíz dinoszaurusz nevét ismeri.

A kutatók „élénk érdeklődésnek” nevezik ezt a jelenséget, és bár az rejtély, hogy pontosan mi váltja ki a gyerekek rajongását, de az tény, hogy két- és hatéves kor között a gyerekek harmadát utoléri az őrület. (Valakinél pedig tovább is tart.) Érdekesség, hogy az eddigi tanulmányok alapján a repülőgépeket, a vonatokat és az autókat imádják leginkább a gyerekek, míg a dinoszauruszok a negyedik helyen állnak.

Egyre több gyerek rajong a dinókért

A dinómánia korántsem a mostani generáció sajátossága: már az X generációt és a kilencvenes évek szülötteit is utolérte (hello, Jurassic Park, Denver Dinó és társai), az egyetlen különbség az őshüllők számában mutatkozik meg: merthogy csak 2016-ban több mint harminc új dinoszauruszt fedeztek fel, így a potenciális kedvencek listája több mint hétszázra nőtt.

Gyerekek Rajonganak A Dinókért
A kutatók szerint jó, ha a gyerek rajong a dinókért, mivel ez jó hatással van a kognitív fejlődésre (Fotó: Shutterstock/Puzzlepix)

De miért imádják annyira a kihalt lényeket?

Kelli Chen, a Johns Hopkins gyermekterapeutája szerint a fent említett élénk érdeklődés egyrészt erősíti a gyerekek önbizalmát – hiszen hatalmas sikerélményt jelent számukra, hogy több dinoszauruszt ismernek, mint a felnőttek. Ám ami sokkal érdekesebb, hogy ez jó hatással van a kognitív fejlődésre. Egy 2008-as tanulmány megállapította, hogy a tartós élénk érdeklődés, különösen a dinók iránt, fejlesztően hat a gyermek értelmi képességeire, pozitívan hat intelligenciájára, koncentrálóképességére és kitartására. Magyarán okosabbak, és jobb tanulók lehetnek, ha szeretik a dinoszauruszokat. Ezt évtizedes kutatások is alátámasztják: három, egymástól független tanulmány kimutatta, hogy az élénk érdeklődésű, már idősebb gyermekek általában átlagon felüli intelligenciával rendelkeznek.

Azzal, hogy a gyerek megszállottja lesz a dinóknak, voltaképp úgy válik egy terület „szakértőjévé”, hogy közben csak játszik. „A kérdésfeltevés, a válaszok keresése és a szakértelem megszerzése maga a tanulási folyamat” – magyarázza Chen. Hozzáteszi: egy konkrét téma feltárása és elsajátítása mindannyiunk számára előnyös, mert felnőttként is így csinálunk karriert. A gyerekek elsődleges elfoglaltsága a játék, így ők ezen a folyamaton keresztül sajátítják el az új ismereteket. Ennek fényében valószínűleg nem véletlen, hogy az élénk érdeklődés kibontakoztatásának ideje párhuzamosan történik a képzeletre épülő játékok iránti érdeklődés kialakulásával (ami jellemzően hároméves kortól ötéves korig tart).

Könnyen jött, könnyen ment rajongás

A legtöbb gyereknél az élénk érdeklődés azonban csupán egy hirtelen fellángolás, amit egy 2007-ben közzétett tanulmány is megerősített: a kutatók, akik 177 gyerek szüleit követték nyomon, azt találták, hogy a dinók iránti érdeklődés hat hónaptól maximum három évig terjedt. Számos oka lehet annak, hogy a gyerekek egyszeriben nem akarnak újabb és újabb ismereteket szerezni egy adott témában, az egyik legnagyobb ok pedig ironikus módon az iskola. Hiszen amint belépnek az intézmény kapuin, egyszerre több tantárgyat kell a lehető legjobban elsajátítaniuk, így nem marad elég idő a specializálódásra.

Kisgyerek Rajong A Dinókért
Sok gyerek rajong a dinókért, ám ezt iskoláskorukra többnyire kinövik (Fotó: Shutterstock/Puzzlepix)

Elizabeth Chatel családterapeuta szerint ugyanakkor ne úgy képzeljük ezt el, hogy a gyerek egyszeriben azzal állít haza, hogy utálja a dinókat. Egyszerűen arról van szó, hogy hirtelen nagyon elfoglalttá válik, a világ kinyílik előtte, és más dolgok iránt is érdeklődni kezd. Az élénk érdeklődés alábbhagyásának nem mellesleg társadalmi oka is van, mivel a gyerek napi rendszerességgel érintkezik társaival, miközben rájön, hogy nem minden a dinoszauruszok körül forog. Plusz Chatel szerint az is lényeges, hogy amíg otthon mondjuk azért dicsérték meg, mert megtanult egy újabb dinónevet, addig az iskolában azért, mert szépen játszott és/vagy megosztotta a játékait másokkal.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

Krasznahorkai László és Bödőcs Tibor nyerték idén a Libri irodalmi díjakat