5 szabály, ami könnyebbé teszi a gyereknevelést

2021. 03. 14.

Senki nem úgy válik szülővé, hogy pontosan tudja, mit kell tennie, de idővel minden letisztul.

Jan-Uwe Rogge nevelési tanácsadó szerint nem kell kétségbeesni, ha szülőként úgy érezzük, teljesen rossz, amit csinálunk és néha átadjuk magunkat a kétségbeesésnek. A szakember szerint a nevelési elvek és eszközök ugyanis csak idővel alakulnak ki. Öt alapvető elv azonban segíthet minél gyorsabban végigmenni ezen az úton.

Egyszerűen csak nevetni

A pedagógus Pestalozzi régi nevelési elve még ma is érvényes: Nevess háromszor egy nap a gyerekeddel – magadon, rajta és a világon. Felmérések szerint a gyerekek naponta 400-szor nevetnek, mi felnőttek azonban csak 20-szor. Ez pedig nagy kár, mert a nevetés az egyik legjobb gyógyír a fájdalom, szomorúság és stressz ellen. A nevetés gondoskodik arról, hogy jól érezzük magunkat és a nevelésnek is jót tesz, hisz ezzel biztosan nem nyúlhatunk mellé.

Kapcsolat

A nevelés alapfeltétele egy működő kapcsolat, ez pedig magában foglalja a magaddal és a gyerekeddel való kapcsolatot is. Egy működő szülő-gyerek kapcsolat az alapja annak, hogy minden életkorban megfelelően tudjatok egymással kommunikálni.

A nevelés maga az élet

A nevelés semmiképpen nem a gyerek életre való felkészülése, hanem leginkább az élet maga. A nevelés minden pillanatban történik és mindig az itt és mostban. A gyerekünk azt szeretné, ha mellette lennénk és az oldalán akar tudni minket. Azt az érzést kell közvetítené felé, hogy nincsenek hátsó szándékok, csak az van, ami valóban történik. Lásd, fogadd el és kísérd a gyereked minden életszakaszában.

family 4787015 640
Forrás: pixabay.com

Senki sem tökéletes

Nem vagyunk tökéletesek és ez jól is van így. A gyerekeknek olyan szülőre van szüksége, aki önazonos és spontán. Szülőre, aki hús és vér ember saját értékrenddel és érdeklődéssel. A gyerek is csak akkor fogja magát jól érezni, ha mi jól érezzük magunkat.

Szabadság és hitelesség

A nevelés nem verseny, amiben szimpátia-pontokat gyűjtünk a pedagógus-mennyországban. Sokkal fontosabb a hitelesség és az, hogy a saját- és a gyerekünk értékei, igazsága mellett álljunk ki. Közvetítsd az értékeid a gyerek felé, fejezd ki a kívánságaidat egyértelműen, ugyanakkor mutass érdeklődést az ő dolgai iránt is. Így azt közvetíted felé, hogy világosan ki lehet mondani, ami a te szívedet nyomja és ami a számára fontos dolog.

Borítókép forrása: pixabay.com