Ezért nem szabad letakarni nyáron a babakocsit

A józan ész azt diktálná, hogy ezzel megkíméljük a picit a káros napsugaraktól, a szakértők szerint azonban nem szabad letakarni nyáron a babakocsit! Elmondjuk, miért.

A nyári napok tökéletes alkalmat kínálnak arra, hogy végre több időt töltsünk a szabadban, a kisbabák esetén azonban fokozottan elővigyázatosnak kell lennünk. Egy stockholmi gyermekorvos ugyanis arra figyelmeztet, hogy nem szabad letakarni nyáron a babakocsit, mert még a legvékonyabb textil is csökkentheti a légáramlást, amitől a hőmérséklet életveszélyes szintre emelkedhet a babakocsiban. Svante Norgren, a Svenska Dagbladet című svéd lapnak úgy nyilatkozott, hogy a babakocsi árnyékolása rövid időn belül termosszá „változtatja” az eszközt. Ahogy fogalmaz, a levegő fojtogató, és potenciálisan veszélyes lehet a gyermek számára.

Ezért nem szabad letakarni nyáron a babakocsit

A Svenska Dagbladet munkatársai kíváncsiságból letesztelték a doktor elméletét. Egy forró nyári napon a tűző napon hagytak egy babakocsit, előbb letakaratlanul, majd árnyékolva. Az árnyékoló nélkül a babakocsiban mért hőmérséklet körülbelül 21,5 fok volt. Egy vékony takaróval leterítve azonban fél óra alatt közel 34 fokosra melegedett. Egy óra elteltével pedig már 37 fokot mértek az eszköz belsejében – írja a The Localt idézve a Today magazin.

Ezért Nem Szabad Letakarni Nyáron A Babakocsit
A szakértők figyelmeztetnek: nem szabad letakarni nyáron a babakocsit (Kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix)

Dr. Wendy Sue Swanson gyermekorvos, a Seattle Mama Doc blog szerzőjét nem lepte meg az eredmény, szerinte ugyanakkor nem érdemes rögtön pánikba esni, hiszen az emberek hosszú évekig takarókkal árnyékolták a babakocsit. Ami sokkal fontosabb, hogy legyünk körültekintőek, és ne időzzünk sokat a napon a kicsivel. Dr. Aschenbrenner Zsuzsanna gyermekorvos szerint minél kisebb egy baba, annál jobban kell vigyáznunk:

„Ha egy eleve zárt terű, mély babakocsiban fekszik egy kisbaba, és ha ezt még leárnyékoljuk, akárcsak egy vékony takaróval is, azzal elzárjuk a levegő útját, és az üvegházhatáshoz hasonló állapotot idézünk elő.”

Hozzáteszi: mivel a csecsemők hőháztartása és a folyadékegyensúly-szabályozása még fejletlen, emiatt könnyebben kihűlnek és könnyebben túl is hevülnek. A babák elsősorban a fejükön izzadnak, itt adják le a hőt, mivel ez a testrész relatíve nagyobb a többihez képest. Dr. Sarah Adams, ohioi gyermekorvos szerint az is problémás ilyenkor, hogy a szülő nem látja a picit a takarótól, ugyanakkor megjegyzi, hogy bár eddigi pályafutása alatt nem találkozott olyan esettel, amikor a kisbaba emiatt megsérült vagy meghalt volna, a hőguta nem játék, ezért legyünk nagyon óvatosak, és biztosítsuk a szabad légjárást a babakocsiban.

Mit gondolnak erről a magyar nők?

Az alábbi kommenteket édesanyák írták arra a kérdésünkre, hogy letakarják-e a babakocsit, és ha igen, miért. Válaszaikat névtelenül közöljük. „A gyermekemet szemmel láthatóan zavarja, ha a szemébe süt a nap (és hangot is ad ennek), ezért ha nappal szemben sétálunk, akkor mindig letakarom.”; „A kislányom mindig keservesen sírt, ha befújt a babakocsiba a szél, ezért gyakran letakartam.”; „Néhány hetes volt a kisbabám, amikor valaki felhívta rá a figyelmemet, hogy takarjam le a babakocsit, nehogy bemenjenek hozzá a bogarak. Most féléves, de a mai napig letakarom.” „Attól félek, ha nem takarnám le, leégne a bőre, ezért inkább nem kockáztatok.”

Hogyan védjük a kisbabát a naptól?

A szakemberek szerint az első és legfontosabb szabály, hogy kánikulában kora reggelre vagy késő estére időzítsük a sétát. Ha pedig sürgős dolgunk akad, és a picit is magunkkal visszük, akkor igyekezzünk árnyékos helyeken tolni a babakocsit. Szereljünk napernyőt a babakocsira, így nem korlátozzuk a levegő szabad áramlását. Manapság már kaphatóak olyan babakocsi napellenzők, amelyek elnyelik a káros UV-sugarakat, mégis hagyják szellőzni a babakocsit.

Nem Szabad Letakarni Nyáron A Babakocsit
Az egyik ok, amiért nem szabad letakarni nyáron a babakocsit, mert így elzárjuk a levegő útját, és az üvegházhatáshoz hasonló állapotot idézünk elő (Kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix)

Swanson továbbá azt tanácsolja, hogy 10-15 percenként nézzünk rá a kicsire, és ha azt látjuk, hogy kipirult, izzad, vagy aggasztóan meleg a bőre, ha hozzáérünk, akkor valószínűleg túlhevült a szervezete. Keressük a probléma jeleit: „Ha a kisbaba rendkívül ingerlékenynek, vagy éppen ellenkezőleg, letargikusnak vagy idegesnek tűnik, illetve változást tapasztalunk a légzésében, akkor ez semmi jót nem jelent “– magyarázza Adams. Ilyen esetben minél gyorsabban vigyük a kicsit légkondicionált, hűvös helyre és kapjon folyadékot. Ha kihányja, vagy bármilyen jel arra utal, hogy nem hűl vissza a teste, azonnal hívjunk mentőt.

Baba-mama közelség, avagy a hordozókendő hatásai

Ahogy változik a világ, az az anyaság kérdésében és a gyermeknevelésben is megmutatkozik. Egyetlen állandóság van: a legjobbat szeretnék gyermekeiknek nyújtani. A mai nőknek ugyanúgy sok a feladatunk a háztartásban és talán még munkájukban is a gyermeknevelés mellett. A síró baba hangja frusztrálja az anyukát, de az egész családot is. Ennek megszüntetése érdekében is jó szolgálatot tölthet be a hordozókendő. Az anyukára felkötözött anyagrabban pihenő babával akár a házimunka is végezhető. A fizikai kontaktus a legnyűgösebb babára is jó hatással van. Cikkünkből még többet megtudhatsz a témáról.

Miért Nem Szabad Letakarni Nyáron A Babakocsit
A nyári sétákat érdemes kora reggelre vagy estére időzíteni (Kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix)
Borítókép forrása: shutterstock/Puzzlepix

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

Jessica Chastain ingyen játszotta el Donald Trump nővérét az Armageddon Time-ban