Barion Pixel Kiakadtak a Redditen: önzőség vagy gyávaság a beteg magzat megtartása? – Coloré

Kiakadtak a Redditen: önzőség vagy gyávaság a beteg magzat megtartása?

2024. 07. 09.

A Redditen merült fel a kérdés, hogy ki mit tenne akkor, ha beteg magzata lenne. Vajon önzőség vagy épp bátorság megtartani egy olyan gyermeket, aki egy életen át ránk lesz utalva?

Nehéz kérdés pörög a Redditen, mégpedig az, hogy egy beteg magzatot, akiről a szülők tudják, hogy olyan betegséggel születik, ami az élettel összeegyeztethetetlen, szép dolog-e megtartani, vagy éppen önzőség.

A válaszok rendkívül széles skálán mozognak, vizsgálva az anya, az apa és a gyermek nézőpontját is.

A beteg magzat kérdése a Redditen

Az igencsak nehéz kérdésre számos válasz érkezett. Vannak, akik szerint nemcsak a szülők nézőpontjából kell vizsgálni a kérdést, hanem a gyerek nézőpontjából is: van értelme vajon azért megszületni, hogy a nap huszonnégy órájában magatehetetlenül bámuljuk a plafont? Akad, aki anyaként sem tudná ezt végignézni, és így bármennyire is nehéz, véget vetne a terhességnek.

Olyan is van, aki a szülőkön és a gyereken túl a másik elszenvedőt, a testvér emeli ki, aki hátrányt szenved gyerekkorában, hiszen a beteg testvére mindig nagyobb figyelmet igényel, később pedig az ő terhe lesz a beteg családtag, legyen szó személyes ápolásról, vagy intézménybe juttatásról.

Van, aki ismer is egy érintettet:

Van egy ismerősöm, akinek sérült a gyermeke, főleg szellemileg, 0-24 órás ellátásra szorul, sajnos akkoriban amikor terhes volt, nem voltak ilyen speckó tesztek. Ő mélyen elítéli azokat a szülőket, akik tudják, hogy sérültnek fog születni a baba, és ennek ellenére megtartják. Mert tisztában van vele, milyen így leélni egy életet.

Többen vallják, hogy ahhoz kell nagy erő, hogy felneveljen az ember egy súlyosan beteg gyermeket, ám más nézet szerint abban van igazi erő, aki képes véget vetni a terhességnek, tudván, hogy a gyermeke nem tud majd teljes életet élni. Különösen akkor nehéz egy ilyen döntést meghozni, ha a pár régóta várt gyermekre, ám mint egy másik kommentelő írja, sokkalta nehezebb úgy leélni egy életet, hogy a gyermekünk a nap minden percében ránk van utalva.

A beteg magzat elvetetése korántsem magától értetődő / Kép forrása: ilona titova / Getty Images
A beteg magzat elvetetése korántsem magától értetődő / Kép forrása: ilona titova / Getty Images

Az is felmerül, hogy az apáknak milyen döntése lehet ebben, ám az általános vélemény szerint nem sok, hiszen a nő teste és a nő döntése, arról nem is beszélve, hogy ha az apuka dolgozik is, a nő állandó feladata lesz a beteg gyermek ellátása, nem pediglen a férfié, így a döntés jogát a nőknek szavazzák meg a hozzászólók.

Néhányan kiemelik a vallás fontosságát, miszerint a vallással összeegyeztethetetlen az abortusz, ám a végső konklúzió az, hogy minden eset egyedi, és mindenki önmaga kell, hogy eldöntse, hogy vállal-e egy súlyosan beteg gyermeket.

Nyitókép forrása: Getty Images

/csalad/baba-mama/kiakadtak-a-redditen-beteg-magzat/